Het is in de medische wereld een van de diagnoses waar veel discussie over is geweest, omdat het lastig te diagnostiseren was. Maar inmiddels wordt het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) erkend. Jaar na jaar horen meer mensen dat ze CVS hebben. Wat is het precies?

 

Voordat een arts vaststelt dat een persoon CVS heeft moet deze aan verschillende criteria voldoen. Een persoon is al meer dan een half jaar steeds moe of de moeheid keert iedere keer terug zonder een lichamelijke aanleiding. Er gaat geen vorm van inspanning aan vooraf en als de moeheid er is, dan helpt uitrusten niet. En dit alles beperkt het functioneren dermate dat er van normaal functioneren geen sprake meer is.

Verder heeft iemand last van meer dan vier van de volgende symptomen: verslechtering van het geheugen of het concentratievermogen, keelpijn, gevoelige hals- of okselklieren, spierpijn, gewrichtspijnen, hoofdpijn, niet-verfrissende slaap en na inspanning een gevoel van uitputting gedurende 24 uur of langer.

 

Oorzaak

Omdat de oorzaak niet makkelijk in het lichaam gevonden kan worden, kan CVS wel degelijk een lichamelijke oorzaak hebben. Deze tegenstrijdigheid heeft er jaren voor gezorgd dat de diagnose niet of nauwelijks werd gesteld. Inmiddels is men ervan bewust dat er meerdere oorzaken zijn voor CVS. Het kan bijvoorbeeld optreden na een bevallig, een operatie of een infectie. Maar ook na een heftige gebeurtenis waarna het verwerken psychisch niet helemaal soepel verloopt. Denk daarbij aan een scheiding of een sterfgeval in de nabije omgeving.

CVS behandelen is net als de diagnose geen kwestie van lange halen, vroeg thuis. Het is een traject van meerdere facetten en medische disciplines. Het veel gehoorde idee van goed rusten kan zelfs helemaal averechts werken. Hoe raar dat misschien ook klinkt. Aangezien het vaak om fysieke en psychische problemen gaat is de aanpak qua behandeling vaak op de volgende manier:

 

Behandeling

Bij Noviomedic diagnostiseren we de lichamelijke aspecten van de burn-out via bloed-, urine- en speekseltesten. Hiermee kijken we precies naar welke fysieke processen ondersteund moeten worden middels gerichte medische behandelingen.

Naast de medische behandeling is het ook belangrijk mensen te begeleiden in gedragsveranderingen: het leren omgaan met grenzen stellen of hoe ze zichzelf minder uitputten (bijvoorbeeld met mindfullness-technieken). Ook begeleiden we hoog sensitieve personen (HSP). Zij hebben vaker de kans op een burn-out omdat ze teveel gericht zijn op anderen en hun omgeving in plaats van goed op zichzelf te letten. Dit stukje preventie kan NovioMedic met zijn klinische psycholoog in kortdurende behandelsessies bieden.