PAN(DA)S

PANS/PANDAS

Voluit gezegd spreken we over:

PANS: Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndroom

PANDAS: Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococal-infection)

 

Ze hebben betrekking op problemen met stemming, gedrag en neurologisch functioneren van kinderen die veroorzaakt kunnen worden door een onbehandelde infectie die een auto-immuun reactie bewerkstelligt. Het is vaak zo dat deze symptomen plotseling opdoemen, al is het ook goed mogelijk dat ze naar verloop van tijd meer opvallen.

In Nederland (en Europa) zijn er maar enkele doktoren die patiënten met PANS / PANDAS diagnostiseren en behandelen. NovioMedic haar interesse in gecompliceerde ziektes gecombineerd met de mogelijkheden om gespecialiseerde tests en behandelingen uit te voeren heeft geresulteerd in dat steeds meer ouders van kinderen met PANS / PANDAS NovioMedic weet te vinden om  advies in te winnen en mogelijke behandelmethodes te bespreken.

Wat zijn PANS / PANDAS

PANS/PANDAS, samen met Sydenham Chorea, zijn ziektes die vallen onder de Post-infectious Autoimmune Encephalopathy diagnoses.

De klinische diagnose PANS wordt bij een kind vastgesteld als er een plotselinge edoch acute vorm van neuro-psychiatrische symptomen voortdoet. Deze symptomen uiten zich als ‘brain inflammation’ veroorzaakt door een foute immuunreactie op infecties en/of andere ‘inflammatory’ reacties zoals oorzaken vanuit het milieu. Kinderen met de diagnose hebben vaak last van genetische en/of metabolische afwijkingen die er voor zorgen dat het immuunsysteem kwetsbaar is. Het diagnostiseren van deze aandoening is er een van uitsluiten, waarbij andere mogelijke ziekten met dezelfde symptomen worden uitgesloten.

PANDAS is een auto-immuun aandoening die wordt veroorzaakt door een of meerdere streptokok-infecties, deze veroorzaken een afwijking in de normale neurologische activiteiten van een kind. Pandas komen voor wanneer het immuunsysteem antilichamen aanmaakt om een infectie te bestrijden, alleen vallen deze in plaats van de zieke cellen, de gezonde cellen in het brein van het kind aan. Dit resulteert vaak in ‘inflammation of the basal ganglia’ en het plotseling voorkomen van motorische afwijkingen, neurologische symptomen en abnormaal neurologisch gedrag. Hoewel een strep-infectie de initiële trigger is, kan het zo zijn dat naarmate de ziekte vordert er andere symptomen bij komen kijken wanneer men blootgesteld wordt aan andere infecties.

Diagnostisering

NovioMedic maakt gebruik van de diagnostische criteria die afkomstig zijn van het PANDAS Physicians Network om uw kind te evalueren. NovioMedic neemt alle informatie mee die ingewonnen heeft bij uw (huis)arts. Als er extra informatie nodig is, dan heeft NovioMedic de mogelijkheid om gespecialiseerde onderzoeken te laten doen. Wanneer het voor NovioMedic niet mogelijk is om alle informatie te achterhalen, dan kan in overleg met uw huisarts gerefereerd worden naar andere specialisten.

Gespecialiseerde tests

Het is voor NovioMedic mogelijk om gespecialiseerde tests uit te laten voeren bij ProHealth. Deze tests kijken naar verschillende zaken zoals: De ziekte van Lyme en bijkomende infecties, maag-/darmflora, voedselintoleranties en het Cunningham Panel. Die laatste is een ‘panel’ van bloedtests die niet specifiek de diagnose Pans/Pandas oplevert maar wel een bijdrage levert aan het totaalbeeld van de diagnose. Het Cunningham Panel meet het aantal antilichamen die bepaalde proteïne in het brein aanvalt. Hoge waardes insinueren dat een individu een door een infectie voorkomende auto-immuun afwijking heeft.

Behandelplan

NovioMedic maakt een behandelplan met als doel de infecties te verwijderen, de ‘inflammation’ verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen.

Infusen / IVIG behandeling

NovioMedic maakt ook gebruik van infusen die ervoor zorgen dat de behandeling van infecties, het verminderen van inflammation en detoxificatie bevordert. Alles behorende tot de strategie om een kundig behandelplan voor PANS/PANDAS patiënten te bieden.

Wanneer een kind in aanmerking komt om een infuus te gebruiken voor de behandeling dan heeft NovioMedic de mogelijkheid en ervaring om deze optie uit te voeren.

Read the English version

Maak een afspraak